Fra hvit til blå tulipan

Fra hvit til blå tulipan – et eksperiment utført sammen med 4-6 åringene. Vi startet med to hvite tulipaner, som jeg hadde plukket i hagen min. Den ene satte vi i vann med blå konditorfarge, og den andre i vann med rød konditorfarge. Begge ble snittet rett før.

P1100872
Animasjonsboksen med iPaden og tulipanen stående inni

Tulipanen i det blå vannet satte vi inni animasjonsboksen, og gjorde iPaden klar for opptak. Tulipanen i det røde vannet satte vi i vinduet. iPaden tok bilde av blomsten to ganger i minuttet i 9 timer, og barna gikk litt til og fra og fulgte med på hvordan det gikk. Allerede etter 2 timer så vi at tulipanen i det blå vannet hadde begynt å trekke blå farge, men ikke den i det røde vannet.

. . .

Undring sammen med barna

Vi spurte barna om de hadde noen tanker om hvordan det kunne bli slik?

«Den ene har mer vann,» sa et av barna, og kikket på blomsten i det røde vannet.

Og det stemte. Kunne det være derfor? Vi tok ingen sjanser, så vi helte av litt av det røde vannet, og tømte oppi mer rød konditorfarge. Vi snittet også blomsten litt mer, slik at stilkene var omtrent like lange.

«Den ene tror vannet er giftig,» sa et annet barn.

Vi voksne hadde allerede gjort oss noen tanker i den retning, om at kanskje det kan være andre stoffer oppi den blå konditorfargen enn i den røde?

Jeg hadde nemlig gjort det samme eksperimentet hjemme, med det samme resultatet.

. . .

Hva skjedde videre?

Etter 9 timer stoppet vi opptaket. Tulipanen i det blå vannet hadde drukket ganske mye, og hadde fått flotte blå striper. Vi kunne tydelig se hvordan vannet hadde trukket seg oppover i kronbladene. Tulipanen i det røde vannet var fortsatt like hvit, og hadde begynt å henge litt med «hodet» sitt…

Noen av nærbildene av den blå tulipanen ble tatt dagen etter, for den fortsatte å drikke det blå vannet, og ble bare blåere og blåere!

. . .

Bilder av prosessen

Fra hvit til blå tulipan

057
Bildet er tatt når tulipanen har stått et par timer i det blå vannet
065
Noen timer seinere
074
Nå har tulipanen stått et døgn i det blå vannet
085
Bildet er tatt etter et par dager i det blå vannet

Vi har brukt iPad og appen iStopMotion. iPaden stod inni en animasjonsboks, og tok 2 bilder i minuttet i 9 timer. Den hvite tulipanen ble satt i blåfarget vann. Det er tydelig å se at tulipanen drikker vannet.

Klikk her for flere blogginnlegg om timelapse filmer.


Publisert: