det digitale er den nye normalen

Det digitale er den nye normalen

Det digitale er den nye normalen – dette spørsmålet ble grundig debattert på dag 1 av årets KnowHow EdTech konferanse, der temaet for den første dagen var: det digitale er den nye normalen («Digital is the new normal»). På hvilken måte kan en si at det er slik? Og like viktig — er det digitale den nye normalen?

Årets KnowHow EdTech konferanse ble gjennomført digitalt, og presentasjonene er tilgjengelige på YouTube (se nederst i innlegget). Anbefales!

Her er en smakebit på de siste minuttene av dag 1 – der konferansier Tobias Heiberg Jørgensen og Merete Løland oppsummerer dagens presentasjoner og diskusjon.

«Jeg tror essensen av det vi har hørt er at fremtiden er her nå, og vi må tenke gjennom hvordan vi arbeider og lærer hver dag.»

«Kanskje det er læring som er den nye normalen – livslang læring?»

(filmene er delt med tillatelse fra arrangøren)

. . .

Hva er de viktigste ferdighetene i fremtidens samfunn?

 • critical thinking — kritisk tenking
 • creativity — kreativitet
 • collaboration — samarbeid
 • change-management — problemløsning

Disse fire C-ene blir sett på som svært sentrale kompetanser/ferdigheter i en verden som stadig endrer seg.

Jeg mener imidlertid at vi også må koble på en til C – nemlig

 • communication — kommunikasjon.

«Det handler om å være mennesker – jo mer den digitale teknologien kan gjøre – jo viktigere blir menneskene!»

. . .

Dag 1: Det digitale er den nye normalen

Med et barnehageperspektiv, vil jeg særlig trekke fram Jennifer Rowsells presentasjon (den starter ca 1t og 22min ut i filmen). Hun fokuserer bl.a. på hva vi legger i begrepet digital – og påpeker viktigheten av å se sammenhengen mellom det ikke-digitale og det digitale. Dette er også noe jeg skriver om i PhD-en min.

. . .

Dag 2: «Tools and toys»

Digital lek – hva er det? I media blir det ofte fokusert på digital lek som noe som foregår ved en skjerm. I denne filmen er det mange eksempler på lek med teknologi der det ikke er skjermen som er i fokus – men de fire C-ene (jf dag 1). I filmen nedenfor kan du bl.a. se skoleelever skape og kode en oboy-maskin, et hoover-board og en drone!

Ser fram til dag 3 av konferansen!

. . .

Digital konferanse og nettverksbygging

En digital konferanse er ikke det samme som en «vanlig» konferanse – særlig ikke i forhold til nettverksbyggingen og samhandlingen mellom deltakerne. Men, jeg er utrolig glad for å kunne delta på ulike typer konferanser på tross av koronapandemien — takket være den digitale teknologien!

Og — etter at sendingen var slutt i går, hadde Rhaisa Pael og jeg en lengre diskusjon via Zoom — hun hadde fulgt konferansen fra Brasil og jeg fra Norge. Det er utrolig nyttig og interessant og lærerikt å kunne utveksle erfaringer og diskutere med kollegaer andre steder i verden — det hjelper meg til å se mine egne erfaringer i et større perspektiv!


Publisert:

Skrevet av:

.

Kommentarer

2 kommentarer til “Det digitale er den nye normalen”

 1. Rhaisa Pael avatar
  Rhaisa Pael

  Hi Marianne,
  First of all, thank you for sharing the link and let me know about the Nordic Edge. The themes discussed were very important and being able to share my thoughts about it afterwards was the most valuable experience.
  It made me think about EECERA last year that we were together in Greece and could do the same, watch the conference and talk to each other.
  Warm wishes,
  Rhaisa

  1. Marianne avatar
   Marianne

   Thank you, Rhaisa! 🙂