PED talk om animasjon

PED talk om animasjon

Click here for an English version of this blogpost

I dette blogginnlegget viser jeg hvordan en animasjonsfilm kan lages. Dette er temaet for min «PED talk» presentasjon på den digitale EECERA-konferansen nå i september.

Jeg kan fortsatt huske den første gangen jeg laget en animasjonsfilm i barnehagen – som om det var i går! Vi hadde lest bøker om Taremareby og fiskene som levde på bunnen av havet og vi holdt på å lage en fortelling om disse fiskene.

Så, vi satt inni gapahuken på turplassen og hadde samling. Og vi snakket om hva fortellingen skulle handle om og hvilke figurer vi trengte for å lage en animasjonsfilm om fortellingen.

En av guttene sa: «Vi trenger en hai.»
«Ja, det er en god ide!» svarte jeg og de andre barna var enige om det.
Flere fisker ble inkludert i fortellingen, og gutten fortsatte: «Haien kan spise en av fiskene. Og etterpå må han hoste opp et skjelett — for det gjør alltid katten min når han spiser fisk!»
«Wow — det høres spennende ut!» jeg sa. Jeg kunne på en måte se det for meg.
Men så sa gutten: «Men jeg vet ikke hvordan vi gjør det.»
«Jeg skal hjelpe dere,» jeg svarte.

Det er dette som er animasjon — magien og mulighetene til å skape hva som helst!

Prosessen med å lage en stop-motion animasjonsfilm

I «PED talk» presentasjonen demonstrerer og forklarer jeg hvordan en kort stop-motion animasjonsfilm kan lages. Her er noen «bak kamera» bilder.

I disse to bildene kan du se rekvisittene og kulissene – et håndkle – og iPaden som jeg brukte til å skape animasjonen. Jeg flytter figurene et steg – tar et bilde – flytter figurene et steg til – tar et nytt bilde – og så videre.
I dette bildet kan du også se kameraet som var koblet til datamaskinen min, for å kunne vise animasjonsprosessen «live» i den digitale PED talk presentasjonen.

. . .

En hai og en liten fisk

Når du lager en stop-motion animasjonsfilm, skaper du en illusjon av bevegelse. Den lille fisken er laget av plastelina. Haiens hode er skrevet ut på en 3D-skriver, og har bevegelig kjeve – og så er hodet limt fast til noe myk stoff.

For å skape en illusjon av bevegelse så tar en et bilde, så flyttes en av figurene et lite steg, en tar et nytt bilde, og så videre.

Jeg bruker appen Stop Motion Studio (fra Cateater LLC). Denne appen er tilgjengelig for ulike typer nettbrett/ mobiltelefoner/ datamaskiner og den er enkel å bruke.

Når haien møter den lille fisken, spiser han den, et bit om gangen.

For å skape illusjonen om at haien spiser fisken, tar jeg bort små biter av fisken til hele fisken er spist opp.

Når haien har spist hele fisken, hoster haien opp et skjelett. Og så er filmen ferdig.

Men, siden filmen bare består av 41 bilder – er den veldig kort – ca 10 sekunder… For å lage en lengre film, kreves det mange flere bilder.

I appen – etter at alle bildene er tatt – er det mulig å gjøre enkle redigeringer: slette bilder dersom en har fått med ei hånd eller lignende, kopiere og sette inn flere bilder like bilder, legge på lyd, osv.

Det er også mulig å endre filmens hastighet. Jo flere «frames per second» – bilder pr sekund – jo fortere skjer bevegelsene i filmen.

. . .

Haien og den lille fisken

Her er den ferdige filmen

En kort stop-motion animasjonsfilm laget underveis i en PED talk presentasjon på EECERA-konferansen 2021.

Klikk her for flere blogginnlegg om animasjon.