Skogbilder – Land Art

Skjermbilde2
Skjermbilde fra nettsida

I forrige måned skrev jeg et blogginnlegg med tittelen Land Art – naturkunst, etter at 5-åringene hadde laget flotte naturkunstbilder. I forrige uke var 5-åringene med og publiserte bildene sine på barnehagens nettside, og beskrev hvordan de hadde laget bildene. Da ble vi enige om å kalle artikkelen for Skogbilder, siden bildene ble laget i skogen.

Da vi lastet bildene opp på internett, benyttet vi anledningen til å snakke om passord og søppelbøtter. Hvorfor ser alle passord ut som mange mørke o-er etter hverandre? Barna spurte hvordan vi får et passord, og hva vi kan gjøre dersom vi glemmer eller mister et passord… Svært relevante spørsmål i en digital hverdag!

Etter at jeg hadde logget meg inn, viste jeg barna hvordan nettsida ser ut fra «innsiden». Da kan vi se mange søppelbøtter! Hva betyr de? Ei av jentene forklarte at når vi kaster noe i søppelet forsvinner det, og vi kan ikke finne det igjen, særlig ikke etter at søppelbilen har hentet det. Og slik er det jo på datamaskinen også, når noen legger noe i søppelbøtta, forsvinner det. Derfor er det viktig at vi passer godt på passordene våre, slik at ikke noen kaster et bilde, noen ord eller noe annet i søppelbøtta…

Jeg er opptatt av de jevnlige, små dryppene om viktige men praktiske ting knyttet til en bevissthet om abstrakte ord som kan være vanskelige å forstå. Det handler om å gi barna konkrete erfaringer, for å bevisstgjøre de.