Etikk, personvern, bilder

Det er viktig å tenke gjennom etikk og personvern dersom barnehagen publiserer bilder på nettside, blogg, Facebook m.m. – før bildene publiseres. Etterpå er det for seint. På flere nettsider er det nå blitt svært enkelt å dele direkte til bl.a. Facebook, og der kan det spres videre. Se brosjyren «I beste mening» fra Datatilsynet.

Mange bilder kan imidlertid fint publiseres dersom de beskjæres, slik som dette bildet. Det sentrale i bildet er jo byggeleken, og ikke hvem som bygger. Fokuser på aktiviteten, og zoom in, da er det mange bilder som fint kan brukes. En annen ting er bildeteksten. Andre som ikke var tilstede i aktiviteten ser ofte andre ting i et bilde enn de som var der. Derfor er det viktig at teksten ikke bare beskriver det som sees på bildet, men at den gir det lille ekstra.

08_099
En 2-åring eksperimenterer med stabling av ulike klosser i høyden.
P1030087
Bilde tatt av en 6-åring, som forteller: «Det ser jo ut som lava, men så va det bare ein knekkebrødpose og eggeskall». 5-6 åringene gravde ned diverse søppel om høsten, som de gravde opp igjen til våren, for å selv erfare hva som blir til jord.

. . .

Flere lenker om etikk

Klikk her for flere blogginnlegg om bilder.

Klikk her for flere blogginnlegg om digital dømmekraft.


Publisert: