Digital lyd

Lyd kan tas opp direkte på datamaskinen – men lyd kan også tas opp helt uavhengig av datamaskinen ved hjelp av diktafon, kamera, videokamera, mobiltlf eller nettbrett.

For å ta opp lyd direkte på datamaskinen, kan en koble til ekstern mikrofon eller webkamera, eller en kan bruke en innebygd mikrofon. Uansett trengs en datamaskin med et lydopptakerprogram (som regel forhåndsinnstallert). Audacity er et gratis lydredigeringsprogram med mange muligheter, inkludert lydopptak. Filmredigeringsprogram, f.eks. MovieMaker, kan også brukes. Med en bærbar data har en mange muligheter mht lydopptak, og dataen kan flyttes til der en skal ta opp lyd.

skann0002Lyd kan imidlertid også tas opp helt uavhengig av datamaskinen, og dermed har en mulighet til å ta opp lyd ute og på tur. En digital diktafon fungerer utmerket til dette, og er svært enkelt i bruk, i tillegg til at kvaliteten blir god. Anbefaler å kjøpe en diktafon som kan ta opp i mp3-format, da kan filene brukes i de fleste aktuelle program i etterkant. Det er også praktisk med en diktafon som kan lagre i flere mapper, da er det lettere å skille filene til ulike grupper fra hverandre.

Felles for alle «eksterne» lydopptakere (diktafon, digitalkamera, videokamera, mobiltlf. og nettbrett) er at lydfilene må overføres til en datamaskin etterpå for å redigeres, brukes i en digital fortelling el.l., men det er som regel en enkel sak.

Dersom en bruker et nettbrett til å ta opp lyden, trenger ikke filene å overføres til datamaskinen i etterkant. Med et nettbrett kan hele lydfilene brukes direkte i en filmredigeringsapplikasjon på nettbrettet.

Ta opp lyd av barn som synger – små barn lærer ofte å synge før de lærer å snakke. Barn som rimer og forteller eventyr er også aktuelt å ta opp. Dette kan gjerne kombineres til en digital fortelling, eller en kan lage en CD med sanger og regler m.m.

Dersom barnehagen lager animasjonsfilm er det spennende å eksperimentere med ulike lyder: plasking med vann, fuglekvitring, knekking av pinner, m.m.